Theravada och mahayana

Dag 13:

Idag när jag gick på en promenad träffade jag en jättetrevlig man. Han berättade att han en gång varit munk. Han var mahayanabuddhist. Läran har utvecklats på olika sätt så därför ha två olika huvudinriktningar uppstått, theravada- och mahayanabuddhismen. Theravadabuddhismen är störst inom Sydostasien medans mahayanabuddhismen är störst inom Nepal, Kina och Japan.

Theravadabuddhismen handlar mest om att det kräver väldiga ansträngningar för att bli befriad från livstörsten. Alla har inte förmågan att klara det arbetet. Därför kallar mahayanabuddhisterna theravada för hinayhana som betyder ”den lilla vagnen”.

Mahayana betyder ”den stora vagnen” och mahayanabuddhisterna tycker theravada gör det svårare att ta in Buddhas lära och nå nirvana det är därför de kallar theravada för ”den lilla vagnen” för att man kan dra mindre åt gången än om man skulle vara mahayanabuddhist och därmed ha ”den stora vagnen”. Inom mahayanabuddhismen finns olika inriktningar men de alla mahayanabuddhister har gemensamt är att de tror på bodhisattvor. En bodhisattva är en människa som kommit så långt i den andliga utvecklingen att hon är redo för nirvana men skjuter upp det för att istället kunna hjälpa andra människor. En bodhisattva dyrkas ibland som en gud och fungerar som en stark förebild. Ett exempel på en känd bodhisattva är Guanyin som hon kallas i Kina. Det är många mahayanabuddhister som ber till henne för att slippa olyckor och faror. Hon hjälper även de som är barnlösa att få barn. Guanyin kallas för Kannon i Japan.   

 Det var allt för idag skriver i morn!
Theravadatempel:

I ett mahayanatempel:


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0